Toeristische autoroute - Zwalmvallei
Een landelijke rondrit door de Zwalmvallei. We rijden langs enkele charmante (water-)molens, het Gallo Romeins museum (Velzeke) maar ook langs enkele Vlaamse Klassiekers zoals de Berendries, Ganzenberg, Kapelleberg, Eikenberg, Wolvenberg en dan via Oudenaarde (TIP: Centrum Ronde van Vlaanderen) terug naar De2Pk'tjes. (Reistijd: 1 dag - 110 km)
Daguitstap Zwalmvallei autoroute.
Vandaag hebben we een 2pk gehuurd / Méhari gehuurd bij De2Pk’tjes voor een toeristische autoroute langsheen de mooiste plekken van de Zwalmvallei. De Zwalmvallei in de Vlaamse Ardennen is omringd door weilanden, bosrestanten, kleine landschapselementen, kwelzones en bronbeekjes, kortom een grote landschappelijke en biologische diversiteit. Heel wat van deze elementen bleven tot op heden bewaard. Dit maakt de Zwalmvallei uniek. Uitzonderlijk voor Vlaanderen is dat de Zwalm op een afstand van amper 19 km een hoogteverschil overbrugt van 60 m. Hierdoor heeft zij veel energie in zich, door het debiet van de Zwalm en het hoogteverschil is het de ideale stroom om energie op te wekken via watermolens. Zo werden in de loop van de geschiedenis meerdere molens gebouwd op de loop van de Zwalm.
We vertrekken bij De2Pk’tjes om 09u30 en komen terug aan om 17u30. We huren de 2cv voor 1 dag bij De2Pk’tjes. De route heeft een reistijd van 1 dag, incl. leuke stopplaatsjes om iets te drinken en of eten. Je kan elke dag van de week of weekend een 2cv huren. Voor we vertrekken krijgen we eerst een woordje uitleg over de auto’s en rollen we het dakje open van de 2cv en genieten zo van een cabrio in een handomdraai.
Klik hier om een 2pk / 2 cv te huren.
Scheldevallei – km 9
Zingem is gelegen in de alluviale vlakte van de Schelde, in het overgangsgebied van Zandig- en Zandlemig- Vlaanderen.
De randgebieden van de Schelde zijn langs de Oostzijde begrensd door een duidelijke stijlrand en ten Westen een alluviale vlakte. Er werd lange tijd klei gewonnen en wissen (=twijgen) en wijmen gekapt op de lage wilgenstobben. De gemeente Zingem heeft dan ook een lange traditie in het bakken van de bekende Scheldesteen en het vlechten van manden en het maken van zitmeubelen.
De kleiputten en rietvelden van weleer zijn vandaag een grachtenrijk gebied met een interessante fauna en flora. Zingem heeft heel wat natuurgebieden, in de Weistraat hebben we: Kleiput Van De Moortele, Het Natuurreservaat de Weiput met kijkhut en De Bulck.
Ter Biestmolen – km 10
De geschiedenis van deze watermolen gaat terug tot voor 1063 daar hij toen reeds behoorde tot de bezittingen van de Graaf van Vlaanderen waarvan hij de inkomsten uit de molen schonk aan de toenmalig opgerichte abdij van Ename om in het levensonderhoud van de Benediktijner monnikente voorzien.
Ingrijpende verbouwingen zullen gebeuren vanaf 1868. Eerst wordt het molenaarshuis aangepakt en vergroot in 1871 zoals het jaartal boven de ingangsdeur aangeeft. Daarna is de molen aan de beurt in 1883. Er komen twee bouwlagen bij en een verbreding met vijf meter waarbij de aan de zuidelijke kant langsstromende beek overwelfd wordt en het rad binnen het gebouw komt te liggen. Het voordeel tijdens de winter zonder ijsgang te kunnen malen is graag meegenomen.
De nu nog aanwezige mono-cylinder diesel met verwarmkop stamt wellicht uit 1913. Met het uitbreiden van het elektriciteitsnet in Nederzwalm werd ook nog een Acec-motor van 15 pk in dienst gebracht.
Met de schaalvergroting van de landbouw en de komst van industriële maalderijen gingen de molenactiviteiten stilaan verloren. Na een ongeval bij het smeren van een lager verloor de laatste molenaar het leven. De activiteit van de molen viel stil en er trad verval in. Sinds 28 juli 1983 is het een beschermd monument.
Zwalmmolen – km 17
De Zwalmmolen wordt voor het eerst vermeld in 1040 als watermolen "Ten Berge". Deze molen krijgt voor het eerst de aanduiding "Sualme Meulen" op een figuratieve kaart gemaakt in opdracht van bisschop Antonius Triest (1621-1657).
De molen deed oorspronkelijk dienst voor het malen van koren en lijnzaad. Later werd hier ook cichorei, maïs, rijst, tabak en graan vermalen. De watermolen was actief tot in 1970. In 1990 kocht de provincie Oost-Vlaanderen de Zwalmmolen aan met de bedoeling hem te restaureren en weer maalvaardig te maken.
Sint-Martinuskerk – km 26
Deze belangrijke kerk kent een complexe geschiedenis. Haar oorsprong gaat terug tot de Karolingische tijd en was dus pre-romaans. Ze was in 963 in het bezit van de benedictijnen van de intussen verdwenen abdij van Saint-Vanne van Verdun, en in 1065 van de abdij van Hasnon, dichtbij Valenciennes, hoogstwaarschijnlijk door toedoen van Boudewijn VI van Vlaanderen.
Lippenhovestraat – km 27
Het tracé van de straat is al weergegeven op de Ferraris kaart uit de jaren 1770. De kaart toont tussen Elene en Velzeke het gehucht Lippenhove. De Lippenhovestraat werd in 1996 samen met de Molenbeekstraat en het Baron Idès della Failleplein als monument beschermd.
Museum voor Folklore – km 33
Een pastorie vol nostalgie, zo kan je het Museum voor Folklore wel noemen. In negen 'kamers' vind je een indrukwekkende collectie oude gebruiks - en siervoorwerpen bijeen, stuk voor stuk relieken uit(over)grootmoeders tijd. Een 19de-eeuwse eetplaats, hoeden, een café met Leuvense stoof,... Ideaal als uitstap met kinderen. Te combineren met een bezoek aan de vernieuwde speeltuin op het buurtplein en aan het Domein Breivelde. Gezellige tavernes op wandelafstand.
Boembekemolen– km 40
De Boembekemolen is een watermolen in de Zwalmvallei in het Belgische dorp Michelbeke. De molen staat zowat op de kruising van de Zwalm en het Mijnwerkers pad. De benaming Boembekemolen komt voort van de molenaarsfamilie Boembeke die hier in 1396 reeds actief was.
In de tweede helft van de 19de eeuw verloor de Boembekemolen geleidelijk aan zijn laat middeleeuwse uitzicht. Houten onderdelen werden vervangen door gietijzer en ook de gebouwen zelf werden aanzienlijk uitgebreid. Rond 1900 deed het industriële tijdperk zijn intrede met de plaatsing van een stoommachine die later werd vervangen door de nog steeds aanwezige dieselmotor.
Berendries – km 43
De Berendries werd voor het eerst opgenomen in de Ronde van Vlaanderen in 1984. De klim bestaat van start tot finish uit asfalt en heeft een maximum stijgingspercentage van 14%. Daarmee is het één van de leukste beklimmingen uit de Vlaamse Ardennen.
Toepkapel – km 48
De Toepkapel is een kapel in de Belgische plaats Nederbrakel. De neogotische kapel ligt op een heuvel en wordt ook genoemd naar Sint-Jozef en naar Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede. Het woord Toep is een dialectnaam voor top of hoogste punt. De naam van de kapel wordt ook gebruikt in het wielrennen voor de helling van de nabijgelegen Toepkapelstraat, die een van de vele hellingen vormt in de Vlaamse Ardennen.
Oudenaarde – km 68
Oudenaarde ligt 30 km ten zuiden van Gent en telt ongeveer 31.000 inwoners, die Oudenaardenaren of Oudenaardisten worden genoemd. Eertijds was de stad in heel Europa bekend om haar wandtapijten productie, een nijverheid die haar bloeiperiode meemaakte in de zestiende eeuw, maar nog bleef voortduren tot in de achttiende eeuw. Vandaag wordt de stad weleens de parel van de Vlaamse Ardennen genoemd.
Stadhuis
We starten meteen in het bruisende hart van de stad: de markt. Een gezellige plek bezaaid met restaurants, cafés en leuke terrasjes. Heerlijk kuierend bereik je het stadhuis. Dit iconische gebouw vormt één geheel met de 14de-eeuwse Lakenhalle en het 16de-eeuwse Belfort in Brabantse laatgotische stijl. Geloof ons, het loont de moeite om dit historische gebouwen ensemble in volle glorie te bewonderen. Niet voor niets prijkt het eervol op de UNESCO werelderfgoedlijst.
KIJKEN, KIJKEN EN NOG EENS KIJKEN … is hier de boodschap
De benedenverdieping met markante zuilengalerij voorzien van opmerkelijke spitsbogen. Het centrale Belfort dat gracieus naar de wolken reikt. Weelderig gedecoreerde omlijstingen met kraagstukken waarop engelen, zeemeerminnen en jachttaferelen prijken. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontsluiert.
Sint-Walburgakerk
Als er iets kenmerkend is voor Oudenaarde, dan is het de 88 meter hoge toren van de Sint-Walburgakerk. Het merkwaardige is dat het monument uit twee verschillende architectuurstijlen bestaat. Het vroeg gotische koorgedeelte opgetrokken in Doornikse kalksteen dateert uit de 12de eeuw. De rest van de benedenkerk is een prachtig voorbeeld van 15de-eeuwse Brabantse gotiek. De rijke geschiedenis lees je ook af van de schitterende glas-in-lood ramen. De kerk werd in 2019 gerestaureerd.
Centrum Ronde van Vlaanderen
De energie voelen van Vlaanderens meest iconische wielerklassieker? Ook buiten het seizoen? Dan is dit belevingscentrum helemaal jouw ding. Je duikt in de ziel en de heroïek van de Ronde. Het Centrum Ronde Van Vlaanderen (CRVV) schetst de historiek van Vlaanderens meest geliefde koers.
Zowel via de permanente als tijdelijke tentoonstellingen, krijgen flandriens de eer die ze verdienen. Test je kennis en voel de adrenaline, de euforie en het uithoudingsvermogen van de helden.
Dankzij de multimediale aanpak, lijkt het alsof je het live meemaakt. Beeld, klank en projecties brengen je in de sfeer. Wie durft het aan om zelf in het zadel te kruipen? Aan de hand van computersimulaties trotseer je de hellingen en de kasseien. Net echt! Mee in het peloton met Schotte, Merckx of Museeuw. Topsport op zijn best. Al hoef je geen pro te zijn. Het CRVV is eenvoudig weg een gezellige ontmoetingsplaats voor elke wielerliefhebber.
Tip: In de Ronde-shop vind je originele geschenken en souvenirs.
Klik hier voor meer info.
Abdijsite / Archeologisch Park Ename – km 72
In de archeologische site kan je de restanten van de benedictijner abdij bezoeken. De abdij stond hier van de 11de tot de 18de eeuw. Door het gebruik van computertechnologie krijg je een zicht op de vroeg middeleeuwse burcht, de handelsnederzetting en de abdij.
Aan de site paalt het Provinciaal Erfgoedcentrum (PEC) waar je terecht kan om het Oost-Vlaamse Erfgoed te beleven. Jaarlijks zijn er wisseltentoonstellingen en kan je een kijkje nemen achter de schermen van het erfgoeddepot.
Wolvenberg – km 74
In het wielrennen is de heuvel vooral bekend door de wielerwedstrijd de Ronde van Vlaanderen. De Wolvenberg is een smalle asfaltweg met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8%. De top ligt op 75 m hoogte.
Brouwerij Roman– km 79
Brouwerij Roman is een familiale Belgische brouwerij, opgericht door Joos Roman in 1545 en gelegen in het Oost-Vlaamse dorp Mater, deelgemeente van de stad Oudenaarde.
In het jaar 1545 bevond er zich daar, langs de handelsweg tussen Duitsland en Frankrijk, een afspanning. Uitbater van de "Clocke" was Joos Roman, de baljuw van de streek en "pater familias" van het brouwersgeslacht Roman. Sindsdien hebben 14 generaties het nevenberoep van toen laten uitgroeien tot een bloeiend bedrijf. Het bedrijf kende een opvallende bloeiperiode tijdens het interbellum met zijn Roman Oudenaards bruin bier en kwam na de Tweede Wereldoorlog terug met de succesvolle Romy Pils. In de jaren 80 van 20e eeuw stapte het bedrijf mee in de trend om speciale bieren te produceren. Het eerste was Sloeber, een bier vergelijkbaar met Duvel. In de jaren 90 van 20e eeuw volgden een reeks abdijbieren 'Ename' en 'Mater Witbier', een troebel tarwebier. Later volgden ook nog 'Black Hole' , 'Adriaen Brouwer Dark Gold' en 'Gentse Strop' . Sinds 2013 komt er ook een jaarlijks kerstbier op de markt: 'Adriaen Brouwer Wintergold'. De huidige bedrijfsleiders zijn Carlo en Lode Roman. In 2017 werden bij een grote vernieuwingsoperatie 'Romy Pils', 'Mater Witbier' en 'Black Hole' hernoemd naar respectievelijk 'Roman Pils', 'Roman Blanche' en 'Roman Black Label', de zogenaamde 'Roman Range'.
Protestants Historisch Museum A. Hans – km 83
Dit kleine museum is vernoemd naar Abraham Hans, een protestantse veelschrijver en poëet. Hier vind je eeuwenoude protestantse bijbels en zowat al het werk van Hans, een collectie van enkele honderden boeken. Dit is ook het geboortehuis van Abraham Hans. Dit kleine museum is als een tijdscapsule. Je wordt er gekatapulteerd naar het enige klaslokaal van de voormalige protestantse lagere school.
Molenberg – km 84
De Molenberg is dikwijls een van de eerste hellingen van de Ronde van Vlaanderen. Alhoewel deze kasseistrook niet zo lang is, slechts 325m met aan het einde een stukje asfalt, is het met een hellingsgraad van 17% een echte kuitenbijter.
Mullem – km 97
Mullem is een beschermd dorp dat tot een van de mooiste van Vlaanderen behoort. Het geeft een perfect beeld van hoe een dorp er de voorbije eeuwen uitzag. Sinds 1977 hoort Mullem bij Oudenaarde. De okergele huizen – het kleur van de lokale adel – fungeerde meer dan eens als filmdecor.
Den Ast
De eerste meters zijn geplaveid met kasseien, die snel overgaan in asfalt. De helling is vijf maal opgenomen geweest in de Ronde van Vlaanderen, iedere keer als de eerste helling.
Huisekoutermolen – km 99
Zowel de molen als de site zijn als waardevol erfgoed door de overheid erkend en dan ook uitdrukkelijk beschermd tegen de ijver vangrondspeculanten en verkavelaars.
Bij terug komst bij De2Pk’tjes overhandigen we de sleutels en vragen we nog om een foto te nemen van ons allen samen, als je uw foto’s post op sociale media vergeet ons niet te taggen met #de2pktjes en/of @de2pktjes. Voor een afzakkertje na deze mooie dag met de oldtimer Citroën 2cv gaan we nog iets nuttigen bij één van de aangeraden horeca zaken in de buurt van De2Pk’tjes. Deze lijst hebben we per mail ontvangen enkele dagen voor aanvang van de huurdatum.
We steken veel tijd in het uitwerken van deze routes en hopen dat jullie ervan genieten, uiteraard zijn jullie vrij om nadien een berichtje na te laten hoe je de route ervaren hebt, dit kan via Google recensies of Facebook ... je zal ons er zeker blij mee maken ;-).
Horecatips op de route:
Klein Zwitserland (+/- km 14)
Het cafeetje ligt zalig verscholen in het groen, maar is niet gemakkelijk te vinden. Je rijdt best naar de Zwalmbeekhoeve, Wafelstraat 48, Munkzwalm. Rechts naast de hoeve rijd je het doodlopende straatje in dat uitkomt aan het cafeetje.
Klik hier voor meer info.
De Carillon (+/- km 68)
Zeventiende eeuws bak- en zandstenen huisjes van twee bouwlagen, met in- en uitgezwenkte top onder afzonderlijke zadeldaken. De enige twee resterende diephuisjes van een rij van elf, palend aan het koor van de St. Walburgakerk, gebouwd op het vroegere kerkhof.
Klik hier voor meer info.
Peleton café (+/- km 68)
Het Peloton Café is dé ideale ontmoetingsplaats voor iedere wielerliefhebber. Om krampen, een appelflauwte of andere kwaaltjes te voorkomen is een tijdige bevoorrading onontbeerlijk. Vraag dat aan eender wie in het peloton. De opname van vocht, suikers, koolhydraten en eiwitten wordt verzekerd in ons Peloton Café.
Klik hier voor meer info.
Café den Obus (+/- km 75)
Welkom in “Den Obus”, één van de weinige authentieke dorp cafés die de Vlaamse Ardennen nog rest.
Klik hier voor meer info.
In den Trap Op friet- & praatcafé (+/- km 66)
Sabine Dewolf en Yves Wynendaele hebben in 2020 het bekende wielercafé ‘In Den Trap Op’, met succes, nieuw leven ingeblazen. In Den Trap Op is een friet-& praatcafé waar een snelle afhaal in de frituur mogelijk is maar je kan ook gezellig frietjes of huisbereide gerechten eten in een gezellig interieur. Ontdek ook de vele heerlijke streekbieren of een glaasje wijn. In het landelijk gezellig café met zonnig buitenterras kan je verder genieten van enkele koffiespecialiteiten en gebak. Je zal hier niet buitenkomen met honger, noch dorst!
Klik hier voor meer info.
In de Kroon (+/- km 95)
In De Kroon is gelegen in de dorpskern van het schilderachtige Mullem. Het etablissement heeft een typisch landelijk karakter en is bekend vanwege zijn grondig geselecteerde bier- en wijnkaart.
Klik hier voor meer info.
Om de route(s) te downloaden ga naar ROUTES of klik hier.
Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?
Een verjaardag, jubileum, uit liefde of iets anders te vieren? Een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de begunstigde kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.
De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de cadeaubon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouw geschenk direct wil geven! De cadeaubon kan u rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen.
Koop hier je cadeaubon.
Volg ons op Sociale Media
o Instagram
o Facebook
o Pinterest
Lees ook:
- Logeren in de Vlaamse Ardennen
- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen
Plan je een daguitstap met je gezin of vrienden? Een uitje met je ouders en/of grootouders? Je kan een daguitstap combineren met leuke ontspannende stopplaatsen, zowel culinair als in de natuur, huur een 2cv, huur een Dyane of huur een Méhari en ontdek de Vlaamse Ardennen op een originele manier. Je kan er ook een meerdaagse van maken. Je kan een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren bij De2Pk’tjes te Kruisem, Kruisem is gelegen aan het begin van de Vlaamse Ardennen. Je kan reeds een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari huren vanaf een halve dag.