Toeristische autoroute - Muziekbos
Je vertrekt van bij De2Pk'tjes via landelijke wegen richting het Muziekbos. Op het dorpsplein van Louise-Marie vertrekt een prachtige BOSWANDELING. We rijden o.a. via het Centrum Ronde van Vlaanderen, Eikenberg, Muziekbos, Louise-Marie, Gansenberg, Boigneberg, ... IDEAAL MET KINDEREN. (Reistijd 1/2 dag, 58 km - in combinatie met boswandeling 1 dag).
Halve daguitstap in de Vlaamse Ardennen – Muziekbos
Vandaag hebben we een 2pk gehuurd bij De2Pk’tjes voor een toeristische autoroute richting het Muziekbos. We vertrekken bij De2Pk’tjes om 09u of om 14u en komen terug aan om 13u of 18u. We huren de 2cv voor ½ dag bij De2Pk’tjes. De route heeft een reistijd van 1/2 dag, incl. leuke stopplaatsjes om iets te drinken en of eten. Je kan elke dag van de week of weekend een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari huren. Voor we vertrekken krijgen we eerst een woordje uitleg over de auto’s en rollen we het dakje open van de 2cv en genieten zo van een cabrio in een handomdraai.
Klik hier om een 2pk / 2 cv te huren, Dyane te huren of Méhari te huren.
Valleihoeve - km 4
Tien jaar geleden hadden Herman en Annick van de Valleihoeve de keuze: hun landbouwbedrijf drastisch vergroten of aan landbouwverbreding doen door verse landbouwproducten aan de eindconsument aan te bieden.
In hun mooi gerestaureerde Smulschuur van 1732 of op het zomerterras kan je wegsmelten bij vers gedraaid hoeveroomijs met vers geplukte aardbeien of een van de andere producten die net zijn geoogst. En waarom speel je geen een partijtje 'valleigolf'? Niet bang zijn, op de weide lopen enkel koeien, geenstieren.
Doorn – km 5
Dit is een gekende kasseistrook waarop men in de Ronde van Vlaanderen fietst. De kasseistenen liggen er niet optimaal bij.
Afstand: 1650 m
Moregem– km 11
De geschiedenis van Moregem gaat terug tot in 965. Het werd voor het eerst vermeld onder de naam "Moringehim"(1003). De schrijfwijze veranderde vaak.
In de 16e en 18e eeuw was er een sterke bevolkingstoename door de huisindustrie in lijnwaad. Tegen 1600 daalde de bevolking dan weer tot een derde van de oorspronkelijke bevolking. Er woonden toen zo een 312 inwoners. Daarna steeg het inwonersaantal weer geleidelijk. Toch daalde het inwonersaantal in het midden van de 19e eeuw terug door de plattelandscrisis, deze daling werd wel afgeremd door het uitbaten van de kleilagen voor de plaatselijke steenbakkerij (de fabrieksstraat). Eens ook deze industrie stopte was er van 1864 tot 1910 een bevolkingsdaling van 57 inwoners.
Oudenaarde – km 17
Oudenaarde is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De stad ligt 30 km ten zuiden van Gent en telt ongeveer 31.000 inwoners, die Oudenaardenaren of Oudenaardisten worden genoemd. Eertijds was de stad in heel Europa bekend om haar wandtapijtenproductie, een nijverheid die haar bloeiperiode meemaakte in de zestiende eeuw, maar nog bleef voortduren tot in de achttiende eeuw. Vandaag wordt de stad weleens de parel van de Vlaamse Ardennen genoemd.
Stadhuis
We starten meteen in het bruisende hart van de stad: de markt. Een gezellige plek bezaaid met restaurants, cafés en leuke terrasjes. Heerlijk kuierend bereik je het stadhuis. Dit iconische gebouw vormt één geheel met de 14de-eeuwse Lakenhalle en het 16de-eeuwse Belfort in Brabantse laatgotische stijl. Geloof ons, het loont de moeite om dit historische gebouwenensemble in volle glorie te bewonderen. Niet voor niets prijkt het eervol op de UNESCO werelderfgoedlijst.
KIJKEN, KIJKEN EN NOG EENS KIJKEN … is hier de boodschap
De benedenverdieping met markante zuilengalerij voorzien van opmerkelijke spitsbogen. Het centrale Belfort dat gracieus naar de wolken reikt. Weelderig gedecoreerde omlijstingen met kraagstukken waarop engelen, zeemeerminnen en jachttaferelen prijken. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontsluiert.
Sint-Walburgakerk
Als er iets kenmerkend is voor Oudenaarde, dan is het de 88 meter hoge toren van de Sint-Walburgakerk. Het merkwaardige is dat het monument uit twee verschillende architectuurstijlen bestaat. Het vroeg gotische koorgedeelte opgetrokken in Doornikse kalksteen dateert uit de 12de eeuw. De rest van de benedenkerk is een prachtig voorbeeld van 15de-eeuwse Brabantse gotiek. De rijke geschiedenis lees je ook af van de schitterende glas-in-loodramen. De kerk werd in 2019 gerestaureerd.
Centrum Ronde van Vlaanderen
De energie voelen van Vlaanderens meest iconische wielerklassieker? Ook buiten het seizoen? Dan is dit belevingscentrum helemaal jouw ding. Je duikt in de ziel en de heroïek van de Ronde. Het Centrum Ronde Van Vlaanderen (CRVV) schetst de historiek van Vlaanderens meest geliefde koers.
Zowel via de permanente als tijdelijke tentoonstellingen, krijgen flandriens de eer die ze verdienen. Test je kennis en voel de adrenaline, de euforie en het uithoudingsvermogen van de helden.
Dankzij de multimediale aanpak, lijkt het alsof je het live meemaakt. Beeld, klank en projecties brengen je in de sfeer. Wie durft het aan om zelf in het zadel te kruipen? Aan de hand van computersimulaties trotseer je de hellingen en de kasseien. Net echt! Mee in het peloton met Schotte, Merckx of Museeuw. Topsport op zijn best. Al hoef je geen pro te zijn. Het CRVV is eenvoudig weg een gezellige ontmoetingsplaats voor elke wielerliefhebber.
Tip: In de Ronde-shop vind je originele geschenken en souvenirs.
Klik hier voor meer info.
Eikenberg – km 22
De Eikenberg is een helling en straat in Maarke, een dorp de Vlaamse Ardennen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De kasseien op de Eikenberg zijn sinds 1995 beschermd als monument. De Eikenberg werd meermaals opgenomen in het parcours van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen. Het is een korte, niet steile klim van 1200 meter, met kasseienstroken.
Vandaag dalen we de Eikenberg af, daar de remmen van een oldtimer Citroën 2pk niet hetzelfde zijn als een moderne auto houden we voldoende afstand en doen het liever veilig & langzaam aan.
Delfdries-Aatse Heirweg – km 24
Del = dael, laagte, vallei. In oude geschriften lezen we:"Hyquam van een en berge neder, dander reet op waert uter delen". Deze straat maakt deel uit van de Aatseheerweg. Tot de aanleg van de rijksweg Oudenaarde-Ronse (N60) op het einde van de 18e eeuw was de Aatse heerweg de voornaamste verbindingsweg tussen Oudenaarde, Ath en Mons.
Rusthuis Louise-Marie – km 87
De eerste steen werd gelegd in 1900 en in 1902 werd het gebouw, toen reeds als rusthuis geconcipieerd, voltooid. Het gevelwerk van het gebouw bleef in de loop der jaren zo goed als ongewijzigd. Binnen werden eruit er enkele malen renovatiewerken uitgevoerd, echter steeds met respect voor het unieke kader van het gebouw.
Indien je de route wilt combineren met een gezonde wandeling kan je de 2cv hier parkeren om aan een de wandeling te beginnen in het Muziekbos. De Natuurwandeling langs meestal onverharde wegen of paadjes, in een streek met wisselend reliëf. Startpunt Louise-Marie ligt pal op de grens van Ronse en Maarkedal. De naam van het gehuchtje is een eerbetoon aan de eerste Belgische koningin. Schitterende vergezichten op de vallei van de Trosbeek en het Muziekbos met de Muziekberg (148 m) en de Geuzentoren als letterlijke hoogtepunten.
Klik hier voor meer info.
Muziekbos
Als je het muziekbos binnenwandelt, wieg je tóch automatisch mee op het ritme van een betoverende melodie. Die van het ruisen van de blaadjes, het kraken van de takken en het getjilp van de overvloedig aanwezige vogelpopulatie. Zo heeft het bos toch z’n naam niet gestolen.
Wandel je door het bos in de maanden april en mei? Dan word je omvergeblazen door de verrukkelijke schoonheid van een blauw bloementapijt. In deze tijd van het jaar komen de boshyacinten – ook bekend als blauwe kousjes– tot bloei. En bedekken ze de bodem van het bos onder een feeëriek kleurtje. Voor fenomenen zoals dit is Instagram uitgevonden … #Amaidaddisvreeschoon!
Behalve de wilde boshyacinten is dit woud ook het natuurlijke speelterrein van floratoppertjes zoals de kleine maagdenpalm en daslook. Dat laatste is dan misschien niet uitzonderlijk mooi – maar wél heel lekker.
Tissenhovemolen – km 40
Omwille van zijn uitzonderlijke ligging en panorama, de torens van Gent en Deinze zijn met het blote oog zichtbaar, gebruikten de Duitsers hem in de Tweede Oorlog als uitkijkpost. Op 28 maart 1956 werd de molen beschermd als monument. De molenweg, de kasseiweg De Jagerij, werd op 30 april 2004 beschermd als monument. In 1975-1976 onderging de molen een ingrijpende, maalvaardige restauratie.
Bij terug komst bij De2Pk’tjes overhandigen we de sleutels en vragen we nog om een foto te nemen van ons allen samen, als je uw foto’s post op sociale media vergeet ons niet te taggen met #de2pktjes en/of @de2pktjes. Voor een afzakkertje na deze mooie dag met de oldtimer Citroën 2cv gaan we nog iets nuttigen bij één van de aangeraden horeca zaken in de buurt van De2Pk’tjes. Deze lijst hebben we per mail ontvangen enkele dagen voor aanvang van de huurdatum.
We steken veel tijd in het uitwerken van deze routes en hopen dat jullie ervan genieten, uiteraard zijn jullie vrij om nadien een berichtje na te laten hoe je de route ervaren hebt, dit kan via Google recensies of Facebook ... je zal ons er zeker blij mee maken ;-).
Horecatips op de route:
De Carillon (+/- km 17)
Zeventiende eeuws bak- en zandstenen huisjes van twee bouwlagen, met in- en uitgezwenkte top onder afzonderlijke zadeldaken. De enige twee resterende diephuisjes van een rij van elf, palend aan het koor van de St.Walburgakerk, gebouwd op het vroegere kerkhof.
Klik hier voor meer info.
Peleton café (+/- km 17)
Het Peloton Café is dé ideale ontmoetingsplaats voor iedere wielerliefhebber. Om krampen, een appelflauwte of andere kwaaltjes te voorkomen is een tijdige bevoorrading onontbeerlijk. Vraag dat aan eender wie in het peloton. De opname van vocht, suikers, koolhydraten en eiwitten wordt verzekerd in ons Peloton Café.
Klik hier voor meer info.
Bistro Boekzitting (+/- km 29)
Kom genieten te midden van het Muziekbos, een unieke ervaring. Giancarlo en zijn team zullen alles uit de kast halen om u te ontvangen en dat zowel binnen als op het schitterend terras buiten. Het is er altijd gezellig. Kom bij ons, in dat rustgevende bos, genieten van uw hapje en/of drankje.
Klik hier voor meer info.
’t Hof Wijmenier (+/- km 34)
‘t Hof Wijmenier is een leuk weekendcafé met een uitgebreide streekbierenkaart, enkele leuke biercocktails en leuke dingetjes om de kleine honger te stillen. Binnen bij de kachel of buiten op het aangenaam zuiders terras is het leuk vertoeven voor jong en oud.
Klik hier voor meer info.
Om de route(s) te downloaden ga naar ROUTES of klik hier.
Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?
Een verjaardag, jubileum, uit liefde of iets anders te vieren? Een 2pk huren, Dyane te huren en/of Méhari huren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de ontvanger kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.
De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de cadeaubon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouwgeschenk direct wil geven! De cadeaubon kan u rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen.
Koop hier je cadeaubon.
Volg ons op Sociale Media
o Instagram
o Facebook
o Pinterest
Lees ook:
- Logeren in de Vlaamse Ardennen
- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen