August 2, 2022

Toeristische autoroute - Leiezicht

Vandaag rijden we via Sint-Martens-Latem, gelegen aan de Leie. De gemeente wordt een 'kunstenaarsgemeente' genoemd, omdat vele kunstenaars er hun inspiratie vonden langs de oevers van de Leie. Nadien via Deinze, Zulte om dan via Waregem de Vlaamse-Ardennen binnen te rijden richting de De2Pk'tjes. (Reistijd: 1 dag - 104 km)

Daguitstap met een oldtimer Citroën 2cv – Leiezicht 

Vandaag hebben we een 2pk gehuurd bij De2Pk’tjes voor een toeristische autoroute richting Sint-Martens-Latem aan de Leie om dan nog een mooi stukje VlaamseArdennen mee te pikken op de terugweg. De autoroute heeft een reistijd van 1 dag, incl. leuke stopplaatsjes om iets te drinken en of te eten. Je kan elke dag van de week of weekend een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari huren. Je kan een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari bij De2Pk’tjes voor 1 dag aan €175,00. Vertrekken bij De2Pk’tjes om 09u30 en om 17u30 terug. Voor we vertrekken krijgen we eerst een woordje uitleg over de auto’s en rollen we het dakje open van de 2cv, Dyane of Méhari en genieten zo van een cabrio in een handomdraai. 

Klik hier om een 2pk / 2 cv te huren, Dyane te huren en/of Méhari te huren.

Nicolaas van Tolentijn kerk - km 12

Nicolaas van Tolentijn (Tolentino) was een Italiaanse heilige uit de 13de eeuw. Vanwege de meer dan driehonderd wonderen die dankzij hem gebeurden, bleef zijn bekendheid groeien na zijn dood op 10 september 1305.
De bouw van een kerk kwam voor het eerst aan de orde in 1791, bij de oprichting van deze nieuwe parochie. Het interieur is in één kleur geschilderd. De oorspronkelijke polychromie verdween omstreeks 1967. Er zijn verschillende schilderijen aanwezig zoals ‘Niklaas van Tolentijn zegent broden’ (1840) en drie doeken van de Vlaamse School (1709). De biechtstoel draagt twee gebeeldhouwde cherubijnen ( 1642 en 1654). De doopvont is in neorenaissancestijl (midden 19de eeuw). Het 19de-eeuwse orgel werd nadien aangepast en is tegenwoordig beschermd als monument.

Centrum De Pinte
Eens we De Pinte door gehuppeld zijn komen we na enkele km aan in Sint-Martens-Latem. De gemeente is gelegen aan de Leie en wordt een 'kunstenaarsgemeente' genoemd, omdat vele kunstenaars er hun inspiratie vonden langs de oevers van de Leie. Tegenwoordig is de gemeente echter bekender om zijn weelderige villa's, Sint-Martens-Latem is een van de meest welstellende gemeenten van België.

Sint-Martinuskerk - km 16

Uit een bisschoppelijke oorkonde blijkt dat er in Sint-Martens-Latem al een kerkje stond voor 1121. De Romaanse oervorm van het gebouw laat vermoeden dat het oude kerkje reeds in steen was opgetrokken. Aangezien de kerk gelegen is op de Leieoever kon het kalksteen uit Doornik gemakkelijk aangevoerd worden via het water.
Een laatste grondige verbouwing vond plaats eind 19de eeuw en gaf de kerk haar huidig uitzicht.

Sint-Martinuskerk - Sint Martens Latem
Na 18 km (net voorbij de kerk) loont het zeker de moeite om rechts te rijden richting de Leie, daar heb je een mooi zicht over de pracht en praal van Sint-Martens-Latem maar zeker ook van de Leie en de natuur er rond, genieten! Hier zijn er ook verschillende horecazaken.

Deurle – km 22

Tot 1977 was het een zelfstandige gemeente. De naam Deurle is wellicht afkomstig van het Middelnederlands. "Deur" zou een verbastering zijn van "dor" hetgeen afgeleid zou zijn van "doort", of "dolik" hetgeen een soort gras dat tussen het koren opschiet, zou betekenen. "Lo", is dan weer een bosje op een zandrug. Het zou dus een dorp zijn waar dolik groeit in de magere velden, en op een zandrug een bosje staat. Via de afleiding "deurlede" zou het toponiem ook 'doorgang van water ' kunnen betekenen.

Sint-Aldegondiskerk

De kunstenaarsgemeente aan de Leie-oevers bezit een mooie, neoromaanse kerk toegewijd aan Sint-Algedonids. De bakstenen constructie kwam tot stand vanaf 1830, na de sloping van de romaanse kerk. Je kan er enkele schilderijen terugvinden uit de 17de eeuw die toegeschreven worden aan de Vlaamse School.
Zowel in het koor als in de zijbeuken zijn oude grafstenen uit de 18de en 19de eeuw ingemetseld. Rondom de kerk liggen verschillende kunstenaars begraven, waaronder Gustave De Smet (kunstschilder en samen met Permeke van de grote namen uit het Vlaams Expressionisme) en zijn broer Léon De Smet. Ook Gaston Martens, toneelschrijver en auteur van het stuk ‘De Paradijsvogels’, dat later door de BRT gebruikt werd als inspiratie voor de gelijknamige televisiereeks, vond hier een laatste rustplaats.

Nu we een 20 km te hebben genoten van ‘slow travel’ kijken we uit naar een hapje en een drankje, op de toeristische autoroute komen we enkele charmante & authentieke cafeetjes tegen. We parkeren onze 2cv en gaan een lokale specialiteit proeven.  

In ’t Boldershof

In Deurle, het mooiste dorpje van Vlaanderen, tegenover de boomgaard, vindt U "In 't Boldershof". Een brasserie met een traditie van meer dan 100 jaar.

Het koetshuis Ooidonk - km 26

Aan het einde van de mooie, romantische dreef, net buiten de dorpskom van Sint-Martens-Leerne, duikt de toegangspoort van het kasteel van Ooidonk op. Het kasteel dat ooit diende als voorpost en verdedigingsbolwerk van Gent, ligt er nu vreedzaam bij, in een van de vele meanders van de Leie. Naast de toegangspoort van het kasteel bevindt zich de brasserie “Het Koetshuis”, een prachtige verborgen parel tussen het lover en de oude omwalling.

Kasteel Ooidonk - km 26

Deze middeleeuwse versterkte burcht is een uniek voorbeeld van de Spaans-Vlaamse architectuur uit de Renaissance. Het kasteel werd in 1595 herbouwd en geldt als een van de mooiste kastelen in België. Met zijn kenmerkende trapgevels en uivormige torens hoeft deze Oost-Vlaamse parel niet onder te doen voor de imposante kastelen van de Loire. 

Kasteel van Ooidonk

’t Leiezolderke - km 29

’t Leiezolderke is een nostalgisch koffie- en eethuisje gelegen middenin Bachtes Leiestreek. Schatten van op zolder, in een oud hoeveke waar u ’s winters bij de "stove" of ’s zomers op het terras of in’t groen tot rust kunt komen.

Genoten van een hapje en drankje rijden we vol energie verder richting Deinze en passeren zo langs Graanstokerij Filliers, gekend voor zijn(fruit)jenever en Belgische whiskey. We blijven nog even rijden langs verschillende dorpjes die allen langsheen de Leie liggen. Na 60 km verlaten we de Leiestreek en rijden we richting de mooie Vlaamse Ardennen.

Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk – km 64

De hoger gelegen, drie beukige Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerken het omringende kerkhof kijken uit over de omgeving. De onderkant van het koor en de toren zijn mogelijke overblijfselen van een Romaanse kerk uit de 13de eeuw. De toren werd in de 15de eeuw al vernieuwd en in de 16de eeuw werd de kerk uitgebreid met het transept en de zijbeuken. Ook in de 19de eeuw werd de kerk verder vergroot.

Kasteel van Nokere – km 68

Het kasteel dateert van voor de 16de eeuw en is in 1596 afgebrand. Het werd herbouwd door Mathieu-Xavier de Ghellinck, die in 1727 de heerlijkheid Nokere had aangekocht. Van 1773 tot 1783 werden de twee zijvleugels opgetrokken en kreeg het kasteel zijn huidig classicistisch uitzicht. Vlakbij staan enkele dienstgebouwen waaronder een 17de-eeuws poortgebouw met grafsteen van Jacob van Gavere en een koetshuis met een assortiment koetsen uit de 18de en 19de eeuw.

Nokere(berg)– km 87

Slechts 2 maal opgenomen in de Ronde van Vlaanderen, nl. in 2003 & 2008.

Ø Gemiddelde hellingsgraad: 5 %

Ø Maximale hellingsgraad: 7 %

Ø Afstand: 350m

Ø Hoogteverschil: 20m

Nokere berg

De Schietsjampettermolen – km 91

Deze staakmolen kende een bewogen geschiedenis. Al in de 16de eeuw stond op deze plaats in Wannegem-Lede een windmolen. Deze molen, in de volksmond 'Grote Molen' of 'Steyaertsmolen' genoemd, waaide op 27 oktober 1959 om. De huidige molen werd in 1981 overgebracht vanuit het West-Vlaamse Houtave (Zuienkerke). Dat verliep niet zonder problemen. Tijdens de ontmanteling wilde de plaatselijke veldwachter met een vuurwapen verhinderen dat de molen werd opgeladen. De molen kreeg op die manier zijn naam.

Aan de voet van de Schietsjampettermolen, gelegen langs de Huisepontweg, staat een oriëntatietafel geplaatst. Het gemeentebestuur verkreeg hiervoor de steun van de VZW Toerisme Vlaamse Ardennen en van moleneigenaar Etienne Van Hoe. Vanaf deze stek zijn zelfs de torens van Gent zichtbaar! De Dienst Toerisme Oost-Vlaanderen plaatste er ook een verrekijker. 

Huisepontweg (kassei) – km 91

Heerlijk zoeven met een 2PK over een kasseistrook van 1500m. Hier kun je het ongeëvenaard veercomfort van de 2pk ervaren. De kasseistrook werd uit de Ronde van Vlaanderen geschrapt wegens destaat ervan maar is in juli 2008 heraangelegd.

Huisekoutermolen - Huisepontweg

Huisekoutermolen – km 94

Staat in een beschermd landschap, voor de windvang. Deze molen was vanaf 1971 de eigendom van Paul Bauters, schrijver van de boeken, “Kracht van Wind en Water” en “Molens in Vlaanderen”.
Zowel de molen als de site zijn als waardevol erfgoed door de overheid erkend en dan ook uitdrukkelijk beschermd tegen de ijver van grondspeculanten en verkavelaars. Een historisch detail is dat molens in de regio tijdens de slag van Oudenaarde (1708) dienst deden als uitkijkpost voor de aanvoerders van legers.

Mullem – km 97

Mullem is een beschermd dorp dat tot een van de mooiste van Vlaanderen behoort. Het geeft een perfect beeld van hoe een dorp er de voorbije eeuwen uitzag. Sinds 1977 hoort Mullem bij Oudenaarde. De okergele huizen – het kleur van de lokale adel – fungeerde meer dan eens als filmdecor.

Den Ast – km 97

De eerste meters zijn geplaveid met kasseien, die snel overgaan in asfalt. De helling is vijf maal opgenomen geweest in de Ronde van Vlaanderen, iedere keer als de eerste helling. In 1997 en 1998 volgde als tweede helling de Kattenberg, in 1999 en 2000 de Achterberg. In 2010 werd de helling als eerste beklommen in de Ronde, voor de Kluisberg.

 

Bij terug komst bij De2Pk’tjes overhandigen we de sleutels en vragen we nog om een foto te nemen van ons allen samen, als je uw foto’s post op sociale media vergeet ons niet te taggen met #de2pktjes en/of @de2pktjes. Voor een afzakkertje na deze mooie dag met de oldtimer Citroën 2cv gaan we nog iets nuttigen bij één van de aangeraden horeca zaken in de buurt van De2Pk’tjes. Deze lijst hebben we per mail ontvangen enkele dagen voor aanvang van de huurdatum.
We steken veel tijd in het uitwerken van deze routes en hopen dat jullie ervan genieten, uiteraard zijn  jullie vrij om nadien een berichtje na te laten hoe je de route ervaren hebt, dit kan via Google recensies of Facebook ... je zal ons er zeker blij mee maken ;-).

Horecatips op de route:

In ‘t Boldershof (+/- km 21)

In Deurle, het mooiste dorpje van Vlaanderen, tegenover de boomgaard, vindt U "In 't Boldershof". Een brasserie meteen traditie van meer dan 100 jaar.

Klik hier voor meer info.

Grand Café Het Koetshuis (+/- km 25)

Aan het einde van de mooie, romantische dreef, net buiten de dorpskom van Sint-Martens-Leerne, duikt de toegangspoort van het kasteel van Ooidonk op. Het kasteel dat ooit diende als voorpost en verdedigingsbolwerk van Gent, ligt er nu vreedzaam bij, in een van de vele meanders van de Leie. Naast de toegangspoort van het kasteel bevindt zich “Het Koetshuis”, een prachtige verborgen parel tussen het lover en de oude omwalling.

Klik hier voor meer info.

‘t Leiezolderke (+/- km 30)

’t Leiezolderke, schatten van op zolder, in een oud hoeveke gelegen middenin Bachtes Leiestreek. Waar u ’s winters bij de stove of ’s zomers op het terras of in ’t groen tot rust kunt komen.

Klik hier voor meer info.

De Zandvlooi (+/- km 82)

In een rustige omgeving treft men er een volkse sfeer aan met speelplein - krulbollen - terras - café - snacks - pannenkoeken - ijscoupes-verschillende streekbieren.

Klik hier voor meer info.

In de Kroon (+/- km 97)

In De Kroon is gelegen in de dorpskern van het schilderachtige Mullem. Het etablissement heeft een typisch landelijk karakter en is bekend vanwege zijn grondig geselecteerde bier- en wijnkaart.

Klik hier voor meer info.

Om de route(s) te downloaden ga naar ROUTES of klik hier.

Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?

Een verjaardag, jubileum, uit liefde of iets anders te vieren? Een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de begunstigde kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.

De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de cadeaubon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouwgeschenk direct wil geven! De cadeaubon kan u rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen.

Koop hier je cadeaubon.

Volg ons op Sociale Media

Instagram
Facebook
Pinterest  

Lees ook:

- Logeren in de Vlaamse Ardennen    

- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen

Plan je een daguitstap met je gezin of vrienden? Een uitje met je ouders en/of grootouders? Je kan een daguitstap combineren met leuke ontspannende stopplaatsen, zowel culinair als in de natuur, huur een 2cv, huur een Dyane of huur een Méhari en ontdek de Vlaamse Ardennen op een originele manier. Je kan er ook een meerdaagse van maken. Je kan een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren bij De2Pk’tjes te Kruisem, Kruisem is gelegen aan het begin van de Vlaamse Ardennen. Je kan reeds een 2cv huren, Dyane huren of Méhari huren vanaf een halve dag.

No items found.